Bezienswaardigheden Cape Cod, Massachusetts (2024)

Ten zuidoosten van Boston ligt het grote schiereiland Cape Cod, ook wel 'the Cape' genoemd. Het telt vijftien plaatsen en heeft een rustiek karakter met prachtige stranden en vuurtorens. Op de zuidwestelijke punt staat Nobska Lighthouse, een ansichtkaartwaardige vuurtoren. Populair zijn de walvisexcursies, waarbij je het water op gaat om deze zeezoogdieren te spotten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Cape Cod National Seashore

Aan stranden geen gebrek op Cape Cod: verspreid over het eiland vind je er meer dan vijftig. De mooiste vind je langs de Cape Cod National Seashore in het noordoosten. Deze National Seashore is een 64 kilometer lange strook tussen Chatham en Provincetown met ongerepte zandstranden, moerassen en meertjes. Het is een schitterende plek om te wandelen en ver om je heen te kijken vanaf de uitzichtpunten. Neem in Chatham een kijkje bij de Fish Pier. Dit is een kleine visafslag waar zeehonden smachten naar 'buitenboord' gevallen vissen.

Fietsen

Een leuke manier om je over het schiereiland te verplaatsen is per fiets. Huurfietsen zijn onder andere verkrijgbaar in de stadjes Dennis, Brewster, Orleans en Wellfleet. De populairste route is de Cape Cod Rail Trail, die zich circa veertig kilometer uitstrekt tussen South Dennis en Wellfleet. De route is over het algemeen vlak en gemakkelijk begaanbaar. Andere mogelijkheden zijn de Nauset Marsh Trail langs de National Seashore (vijf kilometer lang), de Cape Cod Canal Bikeway tussen Bourne en Sagamore (twaalf kilometer lang, zeer geschikt om met kinderen te fietsen) en deShining Sea Bikeway tussen North Falmouth en Woods Hole (17 kilometer lang). Let op: in Massachusetts zijn kinderen tot en met zestien jaar verplicht om een fietshelm te dragen.

Provincetown

Provincetown, gelegen in het noordoostelijke puntje van Cape Cod, is een van de bekendste plaatsen van het eiland. Hier kwamen de Pilgrim Fathers, die in 1620 vanuit Engeland naar de onbekende Nieuwe Wereld trokken, voor het eerst aan land. Het hart van het dorp is Commercial Street met zijn galerieën, bars en restaurants. Vanuit Provincetown vertrekken tussen april en oktober dagelijks boottochten om walvissen te spotten.

Natuur

In het oostelijke deel van het eiland, vlak bij Orleans, ligt Nickerson State Park. In tegenstelling tot het grootste deel van Cape Cod vind je hier geen zandduinen en moerassen, maar een bosrijke omgeving. In Nickerson is volop gelegenheid om tekamperen, wandelen, vissen, fietsen, zwemmen, kajakken en vogels spotten.

Cultuur

Naast kunstgalerieën, culturele festivals en historische locaties beschikt het eiland over diverse musea. Enkele interessante locaties om te bezoeken zijn het Provincetown Art Association and Museum, het Cape Cod Museum of Art (in Dennis), het Cape Cod Museum of Natural History (in Brewster) en de Cape Cod Melody Tent in Hyannis, een grote tent waar regelmatig beroemde artiesten en bands optreden. Ben je in het noorden van het eiland, in Truro, dan kun je nog een kijkje nemen bij het Highland House Museum. Dit huis staat in het National Register of Historic Places.

Hyannis

Het dorp Hyannis beschrijft zichzelf graag als het hart van Cape Cod. Je kunt er een bezoek brengen aan het John F. Kennedy Museum, met interessante exposities over het leven van de oud-president en zijn voorliefde voor Cape Cod. Ook hier kun je vis eten in goede restaurants, een bezoek brengen aan een van de stranden of eropuit trekken in de natuur.

Martha's Vineyard

Voor meer natuur (en cultuur) kun je de veerboot nemen naar het eiland Martha's Vineyard ten zuiden van de Cape. Op het eiland woonde vroeger een grote groep doven, die een eigen gebarentaal ontwikkelden. Het is een populaire bestemming vanwege het aangename zomerweer en de mooie stranden. In de negentiende eeuw - het tijdperk van de walvisjacht - bouwden rijke kapiteins en kooplieden er hun landgoederen. Vanuit Woods Hole, Hyannis en Falmouth vertrekken veerboten.

Nantucket Island

Nantucket was eens een bloeiend dorp voor walvisjagers. Toen de walvisjacht halverwege de 19de eeuw instortte, raakte Nantucket in verval. Mensen trokken er weg, totdat de rich and famous het eiland ontdekten als prima vakantieoord. Sindsdien is Nantucket in zijn geheel een National Historic Landmark. In de straten zul je geregeld het gevoel hebben dat je door een groot museum loopt. Voor leuke uitstapjes kun je terecht in het Nantucket Whaling Museum, of op een van de stranden: Children's Beach (voor de kleintjes), Surfside Beach (voor de surfdudes) of Madaket Beach (aangenaam voor iedereen). Op het relatief vlakke eiland met haar korte afstanden is het trouwens ook prima fietsen!

Vervoer

Cape Cod is bereikbaar vanaf het vasteland door middel van twee bruggen; de Bourne Bridge en de Sagamore Bridge. Houd tijdens zomerweekenden rekening met grote drukte.

Feiten

StaatMassachusetts
CountyBarnstable
Oppervlakte665 km²
Hoogte93 meter
Inwoners215.000
TijdzoneEastern Time Zone (tijdverschil met Nederland: 6 uur vroeger)

Klimaat

Bovenstaande klimaatgegevens zijn historische gemiddelden voor de plek op de kaart.Het weer is onvoorspelbaar, deze gegevens dienen dan ook puur als indicatie.

De verschillen tussen de zomer- en wintertemperaturen zijn op het schiereiland Cape Cod kleiner dan elders in de regio. In de winter ligt de gemiddelde temperatuur rond het vriespunt. Vanaf eind april begint het kwik op te lopen naar tien graden en in juli, de heetste maand van het jaar, is het gemiddeld 20 graden Celsius. Er valt gedurende het hele jaar ongeveer evenveel neerslag, dat van december tot maart meestal in de vorm van sneeuw valt.

Geschiedenis

De eerste voet op dit eiland werd rond 985 gezet door de Noren. Vanaf die tijd is het eiland voortdurend bezocht en verlaten door verschillende ontdekkingsreizigers. Zo is het Manometriviergebied even eigendom geweest van Leif Ericson, claimde Giovanni da Verrazzano de wijngaard Martha tot zijn eigendom en noemde Esteban Gomes een jaar later het eiland Cape St. James. Zo zijn er door de eeuwen heen verschillende 'eigenaars' van het eiland geweest zonder dat er duidelijk een ontwikkeling zichtbaar was.

Deze ontwikkeling kwam wel op gang toen Bartholome Gosnold in 1602 het Cape Cod noemde, de naam die het eiland nu nog steeds draagt. Cape Cod was een van de eerste plaatsen in Noord-Amerika waar Engelsen zich vestigden. Met uitzondering van Barnstable, Sandwich en Yarmouth was er nauwelijks ontwikkeling te zien bij de vijftien stadjes op het eiland. Zo bestond Provincetown tot in de achttiende eeuw slechts uit een groepje hutten. Doordat het eiland zo vroeg in gebruik was genomen door de kolonisten, was het land vrij snel uitgeput na intensieve landbouw en houtkap. Als gevolg rezen steeds meer duinen op en vond er grote kaalslag plaats. Doordat de industriële revolutie grotendeels voorbij ging aan Cape Cod en het eiland veel gunstige baaien had, werd het belangrijke plek voor vissers en walvisjagers.

Aan het eind van de negentiende eeuw werd het eiland steeds meer ontdekt als ideale vakantieplek voor stadsmensen, onder andere afkomstig uit Boston. Door de aanleg van spoorwegen werd het gebied beter bereikbaar, wat de stroom van toeristen alleen nog maar deed toenemen. Doordat rond dezelfde tijd boeren uit het gebied wegtrokken, meestal naar de pas geopende westerse staten, keerde er veel bosbouw terug op het eiland. Dit zorgde ervoor dat er in de jaren 1950 weer evenveel bosbouw was als in de achttiende eeuw.

Bezienswaardigheden Cape Cod, Massachusetts (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated:

Views: 5750

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.